Omgaan met verlies
M Y Tsang
Bewustwording van mijn oude patroon van omgaan met verlies
Heb jij jezelf wel eens afgevraagd hoe jij omgaat met verlies, klein of groot? Wat is jouw eigen manier om met verlies om te gaan? En, weet je hoe die manier van verwerken zichzelf heeft ontwikkeld?
Meer dan 10 jaar geleden, toen ik in Londen studeerde, was ik ineens mijn haarband kwijt. Het was een van de haarbanden, die ik meegenomen had uit Hong Kong. Ik was heel verdrietig toen ik die niet meer kon vinden. Op dat moment was ik erg gehecht aan die haarband, omdat die voor Hong Kong stond. Het was iets waarmee ik verbinding kon maken met Hong Kong. Het verliezen van die haarband voelde voor mij alsof ik een groot deel van mijn identiteit had verloren.
Ik durfde niet om mensen te vertellen over mijn emoties. Ik dacht dat anderen mij niet zouden begrijpen en mijn gevoelens niet zouden erkennen. Eigenlijk dacht ik dat mijn verlies niet op waarde kon worden geschat. Dat was destijds mijn manier om met mijn verlies om te gaan. Gelukkig kon een schoolgenoot mijn ervaring van verlies erkennen.
Binnen mijn familie is het niet gebruikelijk om open te zijn bij een verlieservaring. We zeggen dan: ‘Als er iets verloren is, dan gaan we het opnieuw kopen.’ Als iemand is overleden: ‘Laten we niet over de trieste dingen praten.’ Er is niet veel ruimte voor de rouwende persoon om te rouwen. Er wordt verwacht dat je niet te lang stilstaat bij het verlies, dat je niet te lang verdrietig blijft en, dat je snel weer functioneert zoals voor het verlies. Als er nu wel ruimte wordt gegeven, zal die ruimte na een aantal weken niet meer bestaan. Na verloop van tijd dacht ik dat anderen mijn verlieservaring en die gevoelens niet meer zouden erkennen. Zo heb ik het gezien in mijn familie en die manier van verwerken van verlies heb ik overgenomen.
Sinds het verlies van mijn dochter heb ik geleerd dat er andere manieren zijn hoe ik kan omgaan met verlies. Ik krijg meer ruimte om te rouwen en ervaar erkenning voor mijn gevoelens. Anderen bieden mij de ruimte om mijn gevoelens te delen. Ook al is het soms lastig, het is belangrijk dat ook ikzelf het initiatief neem om die gevoelens te delen. Maar in het algemeen heb ik de indruk dat rouw hier zichtbaar, bespreekbaar en voelbaar kan zijn.
Wil je meer lezen over het omgaan met verlies, bezoek dan de internetpagina’s:
https://www.omgaan-met-verlies.nl/ (Aanbeveling: Podcast de Verliescirkel)
https://www.hetklokhuis.nl/dossier/154/het-klokhuis-over-dood-en-afscheid (Aanrader voor de jeugd)