Zoeken naar een kanaal om te communiceren
M Y Tsang
De Chinese (Traditionele manier van schrijven) symbolen voor communicatie is 溝通. Deze twee symbolen hebben hun eigen betekenis.
溝: een smal kanaal, dat in de grond is gegraven.
通: iets kan gemakkelijk bewegen door bijvoorbeeld een weg, pijp of kanaal, zonder blokkade.
Zijn we in hetzelfde kanaal?
Wanneer ik met kinderen werk, in het bijzonder met kinderen met Autisme, ben ik altijd op zoek naar een ‘kanaal’ of een ‘brug’, via welke ik mij kan verplaatsen naar de wereld van het kind. Een kanaal of brug kan mij helpen om het kind te bereiken. Wanneer we in hetzelfde kanaal zijn, weet ik dat ik het kind kan bereiken door dat kanaal. Af en toe ontmoeten we elkaar halverwege het kanaal. Maar meestal is het nodig dat ik verder reis door het kanaal naar het kind. Het kost nogal wat moeite en tijd, maar we ontmoeten elkaar tenminste.
Zo’n kanaal of burg kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan een vocaal geluid, een ritme, een lied, een beweging, een afbeelding, een foto, een aanraking, of een woord zijn. Het kan van alles zijn dat mij helpt om de interactie met het kind te stimuleren. Ik ben op zoek naar verschillende manieren om in de wereld van het kind te komen. Ik wil graag in hetzelfde kanaal zijn als het kind.
Het woord ‘communicatie’ is een groot woord. Het impliceert verschillende aspecten. Voor mij gaat het over luisteren, begrijpen en uitdrukken. Het gaat niet alleen maar over de uitwisseling van informatie, maar ook over de relatie tussen de mensen, die aan het communiceren zijn.
Als iemand in hetzelfde kanaal is met een ander, dan wordt die persoon gehoord, begrepen, gezien en erkend. Deze vier elementen spelen een belangrijke rol in het opbouwen van een vertrouwensrelatie met mijn cliënten. Dat is de eerste en meest belangrijke stap om die persoon te helpen zichzelf verder te ontwikkelen.